Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Dünya'ya döndü.

Türkiye'nin ilk astronotu olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı SpaceX'e ait uzay aracı Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı. Bu tarihi anlar dünyanın dört bir yanından yakından takip edildi. Alper Gezeravcı'nın uzaydan ilk sözleri ise "İstikbal göklerdedir" oldu.

Dün itibariyle  bu tarihi yolculuk sona erdi. Artık şimdi, Alper Gezeravcı ve ekibinin uzayda geçirdikleri zaman içerisinde yapmış olduğu deneyler gündemde sıkça konuşulacaktır. Gündeme ek olarak yazımda daha çok bu tarihi günün bize vermiş olduğu değeri devam ettirmek amacıyla ülkemiz adına neler yapabileceğimize değinmek istiyorum.

Öncelikle 2016 ‘da Kam Ghaffarian ve Michael T. Suffredini tarafından kurulan Axiom Space’den bahsetmek gerek… Kuruluşun merkezi Houston’da bulunuyor. Şirkette şu anda 100'e yakın çalışan var ve önümüzdeki senelerde bu sayıyı arttırmayı düşünüyorlar. Şirketin yakın zamanda gerçekleştirmek istediği asıl hedefi ise 2024'te 1000 çalışana ulaşmak.

Şirket, NASA'nın Johnson Uzay Merkezi yakınlarındaki Houston Spaceport'ta yaklaşık 30 bin metrekarelik bir merkez inşa etmeyi planlıyor. Gönderilecek olan modüllerin donatılması ve muhafazası da burada gerçekleştirilecek.

2024'ten itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu'na modüller göndermeye başlayacak. İstasyonun Harmony Limanı'na bağlanacak olan modüller, yörünge laboratuvarının ticari bir genişletmesi olarak görev yapacak. Gönderilecek olan ilk iki modül, ekip üyelerinin konaklama ihtiyaçlarını giderirken üçüncü modül bir araştırma laboratuvarı; dördüncü ise platforma Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan bağımsız olarak güç sağlayacak bir güneş paneli modülü olacak.

Ayrıca şirket; Uluslararası Uzay İstasyonu emekliye ayrıldığında, istasyonda bulunan modüllerini ayırıp dünyanın ilk özel ticari uzay istasyonunu kurmayı da planlıyor.

Axiom İstasyonu'nun; mikro yerçekimi deneylerine, kritik uzay-çevre malzemeleri testlerine ve özel, profesyonel astronotlara ev sahipliği yapacak ticari bir laboratuvar olması planlanıyor.

Böylesine bir projeyi yakından takip etmek ve 2024 yılı için hedeflenen personel sayısında Türk çalışanlarının da olması için teşviklerde bulunmalıyız.

Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü ülkemizdeki üniversitelerde eğitim hayatına devam ediyor. Ankara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Ege Üniversitesinde bu bölümler mevcut.

KPSS sınavına hazırlanırken bu bölümde okuyan bir arkadaşımla tanışmıştım. Ankara Üniversitesi’nde okuyordu ve okuduğu bölümü severek seçmişti. Seneler öncesinde ettiğimiz sohbette bana okuduğu bölümde yaptıklarını anlatmıştı. İyi eğitim veren Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesi akademik eğitim hayatını seven bir genç kız yetiştirmişti.

Ancak ikimizde KPSS sınavına hazırlandığımız bir sınıf sırasının üzerinde konuştuk bunları. Aldığı “dünya” simgeli kolyesini hala saklarım.

Bu küçük anıdan sonra tarihi gururumuz Alper Gezeravcı ‘nın ilk olarak kalmaması ve bu keşfin devamı için biz gazetecilere, akademisyenlere, uzmanlarımıza çok büyük iş düşüyor. 

DÜNYA BASININDA ALPER GEZERAVCI

Son olarak dünya basınında Alper Gezeravcı’nın yolculuğuna dair çıkan haberleri paylaşmak istiyorum.

CNN, “SpaceX, Avrupa özel uzay misyonuyla ilk Türk astronotu gönderdi” ifadelerini kullanırken, Korea Post medya organı “Türkiye, Ulusal Uzay Programı kapsamında hedeflerine ulaşmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Asya merkezli uluslararası medya organı NDTV, “Türkiye'nin İlk Astronotu Bugün Uluslararası Uzay İstasyonuna doğru yolda” başlığını kullanırken, ABD News “SpaceX, Türkiye'nin ilk astronotunu bir İsveçli ve İtalyan ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdi” dedi.

Çin merkezli South China Morning Post, “Türkiye'nin ilk astronotunu içeren ekip uzay istasyonuna doğru yola çıktı” dedi. Hindistan merkezli Times of India ise, “Türkiye'nin ilk astronotunun bulunduğu mürettebat uzay istasyonuna doğru uçuşa başladı” başlığını kullandı.

Fransa Gezeravcı’nın yolculuğa gittiği astronotları vurgulayarak, “Türkiye'nin ilk astronotu, bir İsveçli ve İtalyan ile birlikte 18 Ocak Perşembe günü SpaceX Falcon roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderildi” dedi.

Yunan Kathimerini, Gezeravcı’nın ISS'in konuk ülkelerinin seçkin ama büyüyen kulübüne girmeye hazırlandığını söyledi.