Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kulak kapayan bir hükümet olmadık Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kulak kapayan bir hükümet olmadık

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halk TV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Emeklilerle ilgili ne yapacağının sorulması üzerine Özel, mücadeleye devam edeceğini söyledi.

Özel, emeklilere sorunlarını her yerde dile getirmek için söz verdiğini ifade ederek, konuya siyaset üstü bakılması gerektiğini aktaran Özel, iktidar olduklarında bu konuda yasal düzenleme yapacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"İlk seçim vaadimiz olarak da açıkladım. 'Emekli maaşı, asgari ücretin altında olamaz' diye bir madde koyacağız. Daha doğrusu yasal düzenlemeyi şöyle yapacağız, 'Türkiye'de nasıl çalışanlar için asgari ücret düzenlemesi varsa, devlet dahil hiçbir emekli sandığı ödeyeceği ücretlerde asgari ücretin altında kalamaz' diyeceğiz. Yani en düşük emekli maaşı bir daha hesaplanmayacak. Asgari ücret bugün 17 bin 200 mü, bunun altına düşmeyecek. Devlet de o ödemeyi yapacak.

Efendim 17 bin lira yapmam için Erdoğan dedi ki '680 milyar para lazım.' O para var. Örneğin geçen sene Erdoğan'ın affettiği toplam vergi, kamu müteahhitlerinden, otoyol inşaatı yapan, yani çok büyüklerden, öyle esnafın falan değil, kesinleşmiş, ödenmek üzere tahakkuku çıkmış verginin 666 milyarını affettiler. Neden? 'Teşvik' adı altında. Bir kere o para var. Bu bir tercih. Erdoğan, bugünkü hükümet, o parayı zengin müteahhitlere verdi. Krizi aşsınlar diye. Ben olsam emekliye verirdim."

Hükümetin ekonomik kriz nedeniyle emekliye zam yapamadığını söyleyen Özgür Özel, bunu aşmanın yollarından birinin vergi adaletini sağlamak olduğunu dile getirdi.

"CHP iktidarında baştan aşağıya adaletli bir vergi sistemi olacak. Vergide reform olacak. Vergide devrim olacak." diyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Türkiye'de toplanan vergi 100 liraysa bunun 65 lirası normal vergi değil, dolaylı yollardan alınan vergi. Yani benzin istasyonuna giren fabrikatör de aynı vergiyi veriyor, asgari ücretli mobiletine akaryakıt aldığında aynı vergiyi veriyor. Çocuğuna süt alan kişi, işsizse, o da aynı vergiyi veriyor, Türkiye'nin en zengin insanıysa o da aynı vergiyi veriyor. Dolaylı vergiler, elektrikte, suda, telefonda. Yüzde 65 dolaylı vergi asla olabilecek bir şey değil. Bu değişecek. Dolaylı vergileri 65'ten 30'a indirdiğinizi düşünün. Elektrikte, suda, telefonda, her şeyde alınan vergi yarıya düştüğünde, herkesin satın alma gücü o oranda artmış olacak.

Vergilerin yüzde 24'ü de maaşlardan kesilen gelir vergisi. Sizin maaşınız elinize geçmeden kesiliyor. Öğretmenin, memurun, işçinin. Bunda adalet getireceğiz. Elbette 120 bin lira maaş alan biriyle 20 bin lira maaş alan biri aynı vergi diliminde olmayacak. Vergi dilimlerinin aralarını açacağız. Esas diyeceğim şu, yüzde 11. Her yer inşaat, evler alınıyor, evler satılıyor, o oluyor, bu oluyor, para kazanılıyor. Yüzde 11 sadece. Tam tersi olması lazım. Verginin yüzde 90'ının kazanandan, yüzde 10'unun herkesten alınması lazımken, biz yüzde 11'ini para kazanandan, yüzde 89'unu zorunlu vergilerle ya da maaştan keserek alıyoruz."

Özel, vergilerin gelire göre alınması gerektiğini belirterek, "Herkesten alınan tuhaf vergiler yerine, kazanandan çok alınacak. Vergi kazanandan alınır. Çok kazanandan çok alınır, az kazanandan az, kazanmayanın yakasından düşülür. Türkiye'de sorun para kazanmayan insandan vergi alınmaya çalışılması." diye konuştu.

Kaynak: AA