ABD’nin Ürdün’deki askeri üssüne yönelik geçen hafta düzenlenen saldırıda üç askerin hayatını kaybetmesi, Washington’un Orta Doğu'da konuşlandırdığı askerlerle ilgili tartışmayı da beraberinde getirdi.
ABD’NİN ORTA DOĞU'DA ÜSLERİ
ABD’nin Orta Doğu'da askeri üsse sahip olmasının tarihi oldukça uzun.
ABD'nin Orta Doğu'daki askeri varlığı 2011'de Afganistan'da 100 bini, 2007'de Irak'ta 160 bini geçerek zirve yaptı.
Euronews Türkçe'nin haberine göre 2021'de Afganistan'dan çekildikten sonra bu sayı çok daha düşük olsa da hala bölgeye dağılmış yaklaşık 30 bin ABD askeri bulunuyor.Ayrıca İsrail-Gazze savaşının başladığı ekim ayından bu yana ABD, savaş gemileri de dahil olmak üzere bölgeye ilave binlerce asker sevk etti.
Orta Doğu'daki en büyük ABD üssü Katar'da, Al Udeid Hava Üssü olarak biliniyor. ABD bu üssü 1996 yılında kurdu.ABD'nin Suriye'de, çoğunlukla ülkenin kuzeydoğusunda bulunan El Omar Petrol sahası ve El Şaddadi gibi küçük üslerde yaklaşık 900 askeri bulunuyor.
ABD’nin ayrıca Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırı yakınında Al Tanf garnizonu olarak bilinen küçük bir karakolu var.
ABD’nin Irak'ta Birlik III ve Ayn el-Esad hava üssü gibi askeri tesislere dağılmış 2 bin 500 personeli bulunuyor.Ancak Bağdat bu birliklerin artık ülkeden ayrılmasını istiyor.
ABD askerleri, Orta Doğu'da farklı nedenlerle konuşlanmış durumda. Bazılarında hükümetlerle yapılan anlaşmalar sonucu Washington bu bölgede asker bulundurabiliyor. Kimileri ise "DEAŞ'la mücadele" adı altında kuruldu. Aynı zamanda yerel güçlere danışmanlık hizmeti verildiği de biliniyor.