Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas konusunda kullandığı ifadeler, dünya kamuoyunda olduğu gibi siyaset arenasında da geniş yankı uyandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Milli Mücadele sırasında Türkiye'deki Kuvayi Milliye ne ise Hamas da işte aynen odur" sözleri üzerine eleştiriler art arda geldi.

Eleştirilerden biri de Yenilik Partisi Parti Sözcüsü Doç.Dr. Kemal ÇİFTÇİ'den geldi. Çifçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas’a dair sözleri hakkında yazılı açıklamada bulundu. 

Çifçi'nin açıklaması şu şekilde:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas veya resmi adıyla İslami Direniş Hareketi adlı, aralarında bazı Arap ülkeleri de bulunan bir çok ülkenin terör örgütü olarak kabul ettiği örgütü, “terör örgütü” olarak değil, meşru bir örgüt olarak gördüğüne dair açıklamalar yapmaktadır.


Erdoğan, konuşmalarında“Batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını korumaya çalışan bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” açıklamalarını sıklıkla tekrar etmektedir. Ancak; Erdoğan, son günlerde “Türkiye'de 1000'e yakın Hamas mensubunun tedavi gördüğünü” ifade etmiştir. Söz konusu açıklamanın, Türkiye’nin birçok ülkenin terör örgütü olarak kabul ettiği bir örgütün mensuplarına yardım ve yataklık etmesi ve destek vermesi anlamına geldiği açıktır.


Yine,Erdoğan, son olarak 15 Mayıs 2024 tarihinde partisi AKP’nin TBMM Grup Toptantısı’nda “Hamas, Gazze’de Anadolu’nun ileri hat savunmasını yapıyor.” demiş ve Türk ulusal kurtuluş savaşını veren Kuvâ-yi Milliye’yle özdeşleştirerek “Kuvâ-yi Milliye’ye de -affedersiniz- Eşkıya demediler mi? Asi demediler mi? İsyancı demediler mi? Hain demediler mi? Şaki demediler mi?”ifadelerini kullanmıştır. Sayın Erdoğan’a Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde oluşturulan Kuvâ-yi Milliye mensuplarına “eşkıya”, “asi”, “isyancı”, “hain” ve “şaki”ithamlarında bulunanların, direnişe karşı çıkanların, kendilerinin örnek aldıkları ve savundukları Saray’da oturan Padişah Vahdettin ve Sadrazamı Damat Ferit Paşa ve çevresi ile o dömenin siyasal İslamcıları, düşüncelerini savundukları ve cenazelerine katıldıkları tarikat ve cemaat liderleri ile Kadir Mısıroğlu gibi “keşke Yunan kazansaydı” diyebilenler olduğunu hatırlatmak isteriz.


Türk ulusu her zaman mazlumun, mağdurun, garibin, gurebanın yanında durmuştur; ancak, hiçbir zaman terör örgütlerinin yanında durmamıştır, destek olmamıştır, topraklarında barındırmamıştır. Hamas, Filistin halkının zarar görmesine ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını geciktirmeye ve Filistin halkını bölmeye çalışan, bu sebeple de İsrail’e hizmet ettiği açık olan bir terör örgütüdür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelecek


Bunların yanı sıra, Birleşik Krallık’ın bilinen yayım organlarından “The Times” gazetesinde yer alan bir haberde Hamas’ın,Türkiye'de bir gizli üs kurmak istediği vearalarında NATO ülkelerinin de olduğu komşu ülkelerdeki İsrail hedeflerine yönelik saldırıları koordine etmeyi planladığı şeklinde bir haber yer almıştır. İş bu açıklama tarihimize kadar, Dışişleri Bakanlığı’ndan söz konusu habere ilişkin resmi bir açıklama yapılmaması kaygı ve üzüntüye sevketmiştir. Devletimiz ve/veya Dışişleri Bakanlığımız bu konuda açıklama yapmalıdır.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’ye gerçekleştirmek ve ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek için can attığı ziyaretinin belirsiz bir tarihe ertelenmesinin ardından İsrail’le ticari ilişkilerin kesilmesi ve Hamas’a yönelik destek açıklamalarının yapılması, iç politikada yeni darbe senaryolarının dillendirilmesi, Erdoğan’ın iç politik alanda kaybettiği toplumsal desteğini, yeni bir taban konsolidasyonu ve sözde ABD’ye ve İsrail’e meydan okumalarla yeniden kazanmaya çalıştığına işarettir.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, siyasal İslamcı anlayışa dayanan ideolojik bakış açısını, Türkiye’nin dış politikasına yansıttığı görülmekte olup, uluslararası siyasetin ideolojik anlayışlara göre yürütülmediğini ve bu şekilde yürütülecek bir dış politikanın Türkiye’nin ulusal çıkarlarına hizmet etmeyeceğini hatırlatmak isteriz.


Yenilik Partisi’nin “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas’a Dair Sözleri”konusundaki açıklamasını kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Kaynak: HABER MERKEZİ