Hubble Uzay Teleskobu tarafından sağlanan yeni bir görüntüde, galaksiler arasında uzanan devasa bir "yıldız köprüsü" gözlemlendi. Bu çarpıcı görüntü, Arp 250a galaksisindeki 295 ışıkyılı uzunluğundaki bir yıldız akışına odaklanıyor. Aynı zamanda, tam teleskop görüntüsünün sol üst köşesinde, daha küçük bir parlak mavi sarmal olarak görünen Arp 295c adlı yakındaki başka bir galaksi de görülebiliyor.

Bu galaksiler, Arp 270 adı verilen dağınık bir galaksi grubunu oluşturarak Kova takımyıldızı yönünde Dünya'dan ortalama 295 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. Görselde yer almayan Arp 295b adlı diğer bir galaksi ile birlikte bu grup, Hubble'ın gözlemleri aracılığıyla Samanyolu ile Andromeda'nın çarpışması senaryosuna dair önemli ipuçları sunabilir.

Hubble'ın kaydettiği "yıldız köprüsü", iki galaksinin kütleçekimsel etkileşimi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu tür galaksiler, yerçekimsel etkileşimle birbirlerine yaklaşan ve birleşen galaksilere verilen isimdir. Bu galaktik etkileşim süreci milyarlarca yıl sürebilir, çünkü galaksiler birbirlerinin yörüngesine girer ve bir dizi yakın geçiş yaşarlar.

Bu etkileşim, önceden belirgin olan galaksi özelliklerini değiştirir, sarmal kollar gibi detayları siler ve daha düzensiz bir görünüm elde edilen bir galaksi yaratır. Ayrıca, bu birleşim sırasında gaz akışına neden olabilir ve bu da yoğun yıldız oluşumunu tetikler, çünkü çöken gaz ve toz bulutları yeni yıldızların inşa taşlarıdır.

MSB: Göktürk-1, Kıbrıs’taki kardeşlerimizi gururla selamlıyor MSB: Göktürk-1, Kıbrıs’taki kardeşlerimizi gururla selamlıyor

Bu tür birleşimler devam ederken, çarpışan galaksilerin altında bulunan iki süper kütleli kara delik, yeni oluşan galaksinin merkezine doğru hareket eder ve burada birbirlerine doğru dönerek spiral çizer. Bu durum, ikili süper kütleli kara deliklerin açısal momentumunu yok eden yerçekimsel dalgaların yayılmasına neden olur, bunlar birleşerek daha büyük bir kara delik oluşturabilir.

İki sarmal gökada şu anda ortalama 2,5 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor ve saatte 1 milyon km'den daha hızlı bir hızla birleşiyor. Bu birleşmenin, galaksimiz Samanyolu'nun, 4,5 milyar yıl içinde Andromeda ile birleşeceği simülasyonlarda da öngörülmüştür. Bu birleşme sırasında, Güneş ve Güneş Sistemi, Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli kara delik olan Yay A'ya yaklaştırılabilir veya bu kara deliğe yaklaşacak kadar yerçekimi etkisiyle ezilebilir.