AB, Nisan 2022'de Ukrayna'nın işgaline karşılık, barutun ana maddesi olarak kullanılan nitroselülozun Rusya'ya sevkiyatını yasaklamıştı.

Rusya'nın ise nitroselülozun sevkiyatını 2022'de beş kattan fazla artırarak 2 bin metrik tonun üzerine çıkarmayı başarması sonrası, Türkiye ve Çin'in bunda payı olduğu iddia edildi.

Moskova Times'ın Rusya servisi, iki Türk ve bir Çinli şirketin geçen yıl Rus alıcılarla 78 tedarik anlaşması yaptığını ve bunların çoğunun Rusya'nın savunma sanayisiyle bağları nedeniyle Kiev tarafından yaptırıma tabi tutulduğunu söyledi.

Türkiye'nin bileşiğin yaklaşık yüzde 70'ini Almanya, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve İspanya'dan ithal ettiğini gösteren BM ticaret verilerine dayandırılan habere göre, Türk şirketlerinin AB'de üretilen nitroselülozu yeniden satmasının muhtemel olduğu vurgulandı.

Türkmenistan ve Pakistan'ın Hindistan'a karşı Birliği Türkmenistan ve Pakistan'ın Hindistan'a karşı Birliği

Genel olarak, Çin ve Türk şirketlerinden nitroselüloz ithalatının yanı sıra, nitroselüloz üretmek için kullanılan birincil hammadde olan pamuk hamurunun Kazakistan ve Özbekistan'dan sevkiyatı, Rusya'nın geçen yıl yaklaşık 700 bin top mermisi üretmesine yardımcı olmuş olabilir.