Ticaret Bakanlığı, "Türkiye, 9 Nisan 2024'ten itibaren bazı ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı almıştır. Kararın gerekleri Bakanlıkça derhal yürütülecektir" açıklamasını yapmıştı.

Ayrıca Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İsrail, Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar belirlenen kısıtlamalar yürürlükte kalacaktı" ifadelerine yer verilmiş ve kısıtlama kararının inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsadığı belirtilmişti.

İSRAİL'DEN KARŞI HAMLE GELDİ

Sputnik'in aktardığına göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Israel Katz’ın, bakanlığın ekonomi departmanına 'Türkiye'nin İsrail'e ihraç edemeyeceği ürünlerin kapsamlı bir listesini hazırlama talimatı' verdiği vurgulanırken, mesajda, “Türkiye, İsrail'le olan ticari anlaşmaları tek taraflı olarak ihlal etmektedir. İsrail buna karşı gerekli tüm tedbirleri alacaktır” denildi.

ABD'de güncel anket sonuçları: Salıncak eyaletlerden Trump'a destek ABD'de güncel anket sonuçları: Salıncak eyaletlerden Trump'a destek

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas'ı desteklemek uğruna Türk halkının ekonomik çıkarlarını bir kez daha feda ettiğini söyleyen Katz, şu şekilde konuştu:

"İsrail şiddete ve şantaja boyun eğmeyecek, ticari anlaşmaların tek taraflı olarak ihlal edilmesinden şikayetçi olmayacak. Ancak Türkiye'ye karşı Türk ekonomisine zarar verecek paralel tedbirler alacaktır. Ayrıca, bakanlığıma, ABD'deki ülke ve kuruluşlarla temasa geçerek, Türkiye'ye yatırım yapmayı durdurmaları ve Türkiye'den ürün ithalatını engellemeleri talimatı verdim. ABD Kongresi'ndeki dostlarımızdan yasaların ihlalini incelemelerini, bu doğrultuda Türkiye'ye karşı yaptırımlar uygulamalarını istedim."