Rusya, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren bir karara imza attı.

Rusya, tüketicilerin ve çiftçilerin artan talebi karşısında fiyatları sabit tutmak ve dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı olan ülkedeki rafinerilerin bakımına olanak sağlamak gibi gerekçelerle 1 Mart'tan itibaren petrol ürünleri ihracatına altı ay süreyle askıya aldı.

Efsanevi yatırımcı Rogers: Türkiye'ye yatırım akacak Efsanevi yatırımcı Rogers: Türkiye'ye yatırım akacak

İlk olarak Rus medya kuruluşu RBC tarafından bildirilen yasak, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'nın geniş enerji sektöründen sorumlu danışmanı Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın bir sözcüsü tarafından da doğrulandı. 

RBC, kimliği açıklanmayan bir kaynağa dayanarak, Başbakan Mikhail Mishustin'in, Novak'ın 21 Şubat’ta teklif ettiği yasağı onayladığını söyledi. RBC'nin aktardığına göre Novak teklifinde, “Petrol ürünlerine yönelik aşırı talebi dengelemek için, iç piyasada fiyatların istikrara kavuşmasına yardımcı olacak tedbirlerin alınması gerekiyordu” diyordu.

2023 yılında Rusya'nın en büyük ithalatçı ülkeleri arasında yer olan Türkiye, bu ülkeden petrol ürünleri ithalatını bir yılda yüzde 200 artırarak 2 milyar doların üzerinde tasarruf sağlamıştı.