Haberglobal'den Ertan Altan'ın haberine göre,terör örgütü PKK'nın Suriye yapılanması PYD'nin sözde belediye seçimleri adı altında Suriye'nin kuzeyinde sandık kurma girişimi yine ertelendi. Daha önce 30 Mayıs'ta yapılacağı açıklanan sözde seçim, 11 Haziran'a ertelenmişti. Ankara, terör örgütünün girişimine karşı uluslararası alanda sesini yükseltirken; ABD'den de Suriye'nin Kuzey ve Doğu bölgelerinde şeffaf bir seçim yapma koşullarının olmadığı açıklaması gelmişti. Türkiye'nin sınır bölgesinde her türlü tedbiri uygulayabilecek kararlılıkta olmasının ABD'ye geri adım attırdığı belirtilirken; Suriye'nin kuzeyindeki farklı Kürt oluşumları ve aşiretler de PKK/PYD'nin sözde seçimine karşı çıkıyor. ABD'nin "şeffaf seçim yapma imkanı yok" açıklamasının arkasında da başta Barzani çizgisine yakın ENKS olmak üzere farklı Kürt oluşumlarının sözde seçime yönelik itirazları yer alıyor.

Biden'ın çekilme kararını dünya liderleri nasıl karşıladı? Biden'ın çekilme kararını dünya liderleri nasıl karşıladı?


HİZMET DEĞİL, DAYATMA

Irak ve Suriye'de yayın yapan Kürtçe medya kuruluşlarına yansıyan bilgilere göre özellikle Suriye KDP'si sözde seçimin belediye hizmetlerini düzenlemeye yönelik bir adım değil bölge halkına yönelik siyasi bir dayatma olduğu görüşünde. Nitekim sözde seçimleri boykot kararı alan "Suriye Kürdistan Birlik Partisi'nin yetkililerinden Adnan Bozan, PYD'nin seçimleri "toplumsal sözleşme" olarak gördüğünü belirterek, girişimin meşru olmadığını ifade ediyor. Ortada bir seçim yasasının olmadığını söyleyen Bozan sözde seçim için “PYD tarafından düzenlenmiş ve halka dayatılan bir şeydir. Seçimlerin siyasi açıdan hiçbir meşruiyeti bulunmuyor" diyor.

YPG KÜRTLERİ HAPSE ATTI

Suriye'de iç savaşın hemen ardından oluşturulan ve PKK/PYD dışındaki Kürt oluşumlarının çatı örgütü olarak kabul edilen ENKS ile PKK/PYD arasında köklü sorunlar bulunuyor. ENKS bünyesindeki partilerin bazı üyeleri PYD kontrolündeki cezaevlerinde tutuluyor. ENKS bileşenleri bu sebeple PYD'ye meşruiyet kazandırmak istemiyor. Bölgedeki medya organlarına yansıyan bilgilere göre Suriye'nin kuzeyindeki ilçe ve köylerde terör örgütü PYD/YPG mensuplarının halkı tehdit ediyor. Teröristlerin kapı kapı gezerek halka "seçimlere katılmazsanız su ve elektrik alamazsınız" dediği belirtiliyor.

SURİYE'DE KİM, KİMDİR?

Suriye'de terör örgütü PYD/YPG'nin sözde "Rojava Özerk Yönetimi" adını verdiği Kuzey ve Doğu bölgelerinde "toplumsal sözleşme" olarak nitelenen sözde seçime 27 oluşumun katılacağı açıklanmıştı. Bunlardan 22'sinin terör örgütüyle doğrudan bağlantısı bulunuyor. "Kongra Star", "Zenubiye" gibi isimler altında PYD'ye bağlı kadın gruplarının, farklı partiler izlenimi yaratılarak seçim yarışına sokulduğu ortaya çıkarken, şimdiye kadar bölgenin yönetim birimlerine 5 binin üzerinde kişi aday olduğu belirtiliyor.

BÖLGE PKK'NIN İŞGALİNDE

Sözde seçimlerin terör örgütünün işgalinde olan 151 ilçede yapılması planlanıyordu. Afrin'ni Şehba bölgesi ile Münbiç, Fırat, Cezire, Tabka, Rakka ve Deyrezor kentleri terör örgütü tarafından sözde "kanton" olarak niteleniyor. Bölgenin genelinde 6 milyon kişinin olduğu tahmin ediliyor.


AŞİRETLER DE TEPKİLİ

Ortadoğu üzerine alışmaları olan yazar Güngör Yavuzarslan iptal kararını şöyle değerlendiriyor: "Terör örgütünün benzer açıklamaları vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sert açıklamaları, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın görüşmesi, Türkiye'nin karar harekatı konusundaki kararlılığı sahadaki bu durumu ortaya çıkardı. ABD bölgede bu seçimin olmasını istemiyor. Bununla birlikte bölgeden gelen tepki de etkili oldu. Son olarak Azez'de aşiretlerin oluşturduğu konfederasyon da sert tepki göstermişti. PKK da bölge halkını karşısına almaktan çekindi. Türkiye'ye rağmen bu seçimin yapılamayacağı görülmüş oldu."

Editör: Duha Sena Oskay