Kosova’nın Bağımsızlığı

Eski Yugoslavya’nın ardından Sırbistan Cumhuriyeti içerisinde özerk bir cumhuriyet olan Kosova, sınırları içerisinde bulunan etnik unsurların çokluğu nedeniyle topraklarında çatışmalar yaşanan bir bölge olmuştur. Yaşanan iç çatışmalar sonucunda 1999 yılında Kosova’nın yönetimi Birleşmiş Milletlerin kontrolüne geçmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 13 Temmuz 1999 tarihinde Kosova Uluslararası Barış Gücü (KFOR) Harekâtı’na iştirak ederek Türk Silahlı Kuvvetleri, 30 Mayıs 1913 tarihinde imzalanan Londra Antlaşması’ndan 80 yıl sonra tekrar Mehmetçikler Kosova topraklarına gelmiş olup, günümüzde halen Kosova Silahlı Kuvvetleri unsurlarına eğitim desteği sağlamaktadır. Kosova, 2008 yılında Sırbistan Cumhuriyeti’nden tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Sırbistan’ın tanımadığı Kosova Cumhuriyeti’ni günümüzde 117 ülke tanımaktadır.

Kosova’nın Kuzey Mitroviça şehrinde Türkçe resmi dil oldu.

Etnik olarak Sırpların çoğunlukta olduğu bir bölge olan Kuzey Mitroviça, 2013 yılında kurulan bir belediye olmuştur. Şehirde Sırplardan sonra etnik unsur olarak çoğunluk Arnavutlarda olup, onları Boşnak ve Türkler izlemektedir.

Kuzey Mitroviça Belediyesinde 29 Mart 2024 tarihinde düzenlenen meclis oturumunda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili olan Enes Kervan’nın öncülüğünde Türkçe’nin resmi dil olarak kabul edilmesine ilişkin yapılan başvuru oy çokluğu ile kabul edilmiştir.  

Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enes Kervan toplantı sonunda yaptığı açıklamada ise: “Bugün Kosova Türkleri için tarihi bir gün, bugün bizim bayramımız. Kosova, Türkçe’ye evet dedi. Kuzey Mitroviça’da Türk dili resmi dil olarak kabul edildi. Ne mutlu ki Türk’üz Kosova’nın her köşesinde Türkçe’yi yaşatmaya devam edeceğiz.” ifadelerinde bulunmuştur.

Kerkük’te Türkçe Trafik Levhaları

Kerkük Valiliği, Türkçe’nin şehirde resmi dillere eklenmesi talimatını vererek şehirdeki devlet kurumlarının resmi yazışmaları, tabela ve trafik işaret levhalarına Türkçe kelimelerinin ekleneceğini bildirmiştir.

Kerkük Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Kerkük’te Arapça, Kürtçe ve Süryanice gibi Türkçe’nin de devlet kurumlarının yazışmaları ve tabelalarında kullanılmasının anayasal hak olduğunu belirtmiştir.”  

İsrailli bakanlardan Filistin topraklarında "egemenlik" çağrısı İsrailli bakanlardan Filistin topraklarında "egemenlik" çağrısı

Irak Meclisindeki Türkmen Grup Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük Valisi’ne gönderdiği resmi talep yazısında, Irak Anayasası'na göre Türkmenlerin ana dili Türkçe’nin de kentteki resmi kurum tabelaları, mühürleri ve trafik levhalarında kullanılmasının ihmal edildiğine dikkati çekerek bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmesini istemiştir. Irak Anayasası'nın 4. maddesine göre Arapça ve Kürtçenin yanı sıra Türkçe ve Süryanice de nüfusun yoğun olduğu bölgelerde resmi dil sayılıyor.

Halen Türkçe ifadeler bulunmayan trafik levhaları Kerkük şehri genelinde değiştirilmeye devam etmektedir.

HABER: YASİN İLKDOĞDU
Editör: Duha Sena Oskay