6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan ve geniş bir bölgeyi etkileyen yıkıcı depremde Diyarbakır'da yıkılan Dündar Apartmanı'na ilişkin dava, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülerek karara bağlandı. 20 Mayıs tarihinde yapılan karar duruşmasında, tutuklu müteahhitler Sercan Erbey ve İlhami Dündar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan hapis cezası verilirken, tutuksuz sanık arsa sahibi Seydo Bozkaya aynı suçtan beraat etti. Mahkeme, gerekçeli kararında sanıklar ve depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ile tanıkların ifadelerine yer verdi.

Dündar Apartmanı'nın inşasında büyük ihmaller

Kararda, Dündar Apartmanı'nın ruhsatsız, projesiz ve kaçak olarak inşa edildiği, malzeme yetersizlikleri, uygulama ve işçilik hataları ile denetimsiz yapılmasının yıkıma neden olduğu belirtildi. Binanın yapım aşamalarında sanıkların rolünün değerlendirildiği kararda, binanın temeli ile zemin üstü dükkan ve 4 katının Sercan Erbey tarafından yapıldığı, her iki sanığın kısmen ortak beyanlarıyla anlaşıldı. Binanın 10 katlı olarak Erbey mi yoksa Dündar tarafından mı yapıldığı tam olarak ispat edilememekle birlikte, her iki sanığın da binanın tamamlanmasında yer aldıkları kaydedildi. Sanıkların beyanlarının tam olarak ispat edilememesi nedeniyle kusur oranı ayrı ayrı yapılmamış, her iki sanığın da ortak kusurlu olduğu kabul edilmiştir. Kararın sonuç kısmında, binanın yapımında kullanılan malzemelerin yetersiz olduğu, fazla katlı olması ve asansör gibi ek yüklerin binaya fazladan yük bindirdiği vurgulanarak, işçi hatalarının da eklendiği ve sanıkların tüm bunları bilerek binayı tamamladıkları belirtilmiştir. Sanıkların eylemlerinin sonucunu öngördükleri halde gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek bilinçli taksirle hareket ettikleri mahkemece kabul edilmiştir. Bu nedenle sanıklar hakkında ceza tayin edilirken TCK'nin 22/3 maddesine istinaden artırım yapılmıştır.

Arsa sahibinin beraati

Kararda, Bozkaya'nın yıkılan binanın yer aldığı arazinin sahibi olduğu, kat karşılığı sanıklarla anlaştığı, binanın yapımında ya da sonrasında herhangi bir dahlinin olmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle Bozkaya'nın üzerine atılı suçtan beraatine karar verilmiştir.

Bakan Tekin'den Türkiye'deki Fransız okullarına ilişkin açıklama Bakan Tekin'den Türkiye'deki Fransız okullarına ilişkin açıklama

Mahkeme kararı 

Mahkeme heyeti, 20 Mayıs'taki duruşmada oy birliğiyle alınan kararda, Sercan Erbey ve İlhami Dündar'ın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 13 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırılmasına, arsa sahibi Seydo Bozkaya'nın ise beraatine hükmetmiştir.

Kaynak: İHA