Çin artık 2023 yılında dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı olarak Japonya'nın yerini almaya çok yaklaştı.

Japon gümrük verileri ülkenin geçen yıl 5.97 milyon araç ihraç ettiğini gösterirken, bu rakam Çin gümrük verilerinin bildirdiği 5.22 milyon araç ihracatından daha fazla. Ancak her iki ülkenin imalatçı birlikleri verileri Çin'in Japonya'yı geride bıraktığını gösterdi.

Çin, Wind Information aracılığıyla erişilebilen ve çevrimiçi olarak sunulan rakamlara göre 2023 yılında 4.14 milyon binek araç ihracatı yaptı. Japonya'nın ihracatı 3.978 milyonda kaldı.

Türkmenistan ve Pakistan'ın Hindistan'a karşı Birliği Türkmenistan ve Pakistan'ın Hindistan'a karşı Birliği

Ticaret Bakanlığı'na göre 2023 yılında Çin'in otomobil ihracatının yüzde 70'inden fazlası benzinle çalışan araçlardan oluşuyor ve yeni enerji araç ihracatının hızla arttığına dikkat çekiyor.

Moody's Analytics ekonomisti Sarah Tan CNBC'ye verdiği demeçte, benzinle çalışan bu araçların çoğunun Rusya'ya gittiğini söyledi.

Tan:"Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından pek çok otomobil üreticisi ülkeyi terk etmiş, ancak bu boşluk Çinli üreticiler tarafından doldurulmuştu. 2023'ün ilk on bir ayında Rusya'ya yapılan otomobil sevkiyatları değer bazında 2022'nin yaklaşık altı katına çıktı." 

Meksika'nın da Çin'in benzinli araç ihracatı için önemli bir varış noktası olduğunu belirten Tan, Belçika ve Birleşik Krallık'a yapılan otomobil ihracatının ise çoğunlukla yeni enerji araçları olduğunu söyledi.