İran, 12 Nisan Cumartesi gününü 13 Nisan Pazar gününe bağlayan gece İsrail’e sayıları yüzleri bulan insansız hava aracı, seyir ve balistik füzelerle saldırı başlatmıştır. 

İran’ın gece saatlerinden itibaren İsrail topraklarına 170 insansız hava aracı, 30 seyir füzesi ve 120 balistik füze ile gerçekleştirdiği hava saldırısının; Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa ve Ürdün’ün yardımlarıyla önlemiştir. İran ile birlikte Yemen, Irak ve Suriye’den İsrail’e yönelik atılan füze ve insansız hava araçlarından 87 tanesinin ABD tarafından düşürüldüğünü ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile duyurulmuştur.

İran’ın resmi haber ajansı olan IRNA’nın “hedefleri vurduk ve İsrail ağır darbe aldı” yönündeki açıklamasının ardından, İsrailli yetkililer ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince (Demir Kubbe Hava Savunma Sistemleri) önlendiği söylemişlerdir. Sadece birkaç balistik füzenin İsrail hava sahasına girmeyi başardığını ve ülkenin güneyinde yer alan Nevatim Hava Üssü’ne düşerek hafif zarar verdiğini açıklamışlardır.

İsrail’e yönelik hava saldırısı sonrasında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, “Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Typhoon tipi savaş uçaklarının İran’a ait insansız hava araçlarını imha ettiği” yönünde açıklama yapmıştır. Ayrıyeten Sunak “İran’ın saldırısını en güçlü ifadelerle kınadığı, tehlikeli ve gereksiz bir gerilim” diye tanımlamıştır. İsrail Ordusu tarafından yapılan bilgilendirmede de, Fransa’nın da hava sahasının devriyesine yardımcı olduğunu yönündeki açıklamadır. İsrail’le barış antlaşması bulunan, ancak aynı zamanda İsrail’in Gazze’deki saldırılarını kınayan Ürdün’de ise vatandaşlarının güvenliği için ülke hava sahasına giren bazı hava hedeflerini imha ettiklerini duyurmuşlardır.

Ürdün'ün, İran tarafından İsrail'e fırlatılan füze ve insansız hava araçlarını engellemek için ABD, İngiltere ve Fransa ile güçlerini birleştirme kararı alması ülke içinde ve bölgede tepkiyle karşılanmıştır. 

Türkmenistan ve Pakistan'ın Hindistan'a karşı Birliği Türkmenistan ve Pakistan'ın Hindistan'a karşı Birliği

İran Fars haber ajansın haberine göre; “İran Silahlı Kuvvetleri’nin Siyonist rejime karşı cezalandırıcı saldırı sırasında Ürdün'ün hareketlerini dikkatle izledikleri ve Ürdün'ün müdahale etmesi halinde bir sonraki hedef olacağı” yönündeki tehditkâr ifadesinde bulunmuştur.

Haber: Yasin İlkdoğdu