Oksijen'in yaptığı habere göre, dört kez üst üste şampiyonluk elde eden Manchester City, Premier Lig'e karşı yasal işlem başlattı. Kulüp, sponsorluk kurallarından müsabaka kararlarının alınma yöntemlerine kadar birçok konuya itiraz ediyor. Times'ın haberine göre City tarafından açılan davayı görüşmek üzere önümüzdeki hafta bağımsız bir mahkeme toplanacak. İki hafta sürmesi planlanan mahkeme, City'nin finansal fair play ile ilgili 115 kural ihlali iddiasına ilişkin kasım ayında yapılması beklenen duruşmaya hazırlandığı bir döneme denk geliyor.

City rekabet hukukuna aykırı olduğunu savundu


City'nin yasal mücadelesi ilişkili taraf işlemleri (APT) kurallarına odaklanıyor. Kulüplerin işletmelerle sponsorluk veya gelir anlaşmaları yaptığı APT'ler bir süredir ligin inceleme konusuydu. Şubat ayında kulüpler bu tür anlaşmaların nasıl değerlendirileceğine ilişkin daha sert kuralları onaylamak için oy kullandılar. APT'ler için adil piyasa değerinin değerlendirilmesi gerekliliğine, rekabet hukukuna aykırı olduğunu savunan City tarafından itiraz edildi.

TVF'nin acı günü TVF'nin acı günü

Kurallar sponsorluk anlaşmalarını durdurdu
Kulübün, kurallar nedeniyle durdurulan sponsorluk anlaşmalarından kaynaklandığı düşünülen kayıplar için ligden maddi tazminat talep ettiği anlaşılıyor. Kulüpler, ligin kulüplerin APT'lerden haksız bir avantaj elde ettiğini kanıtlayamadığını ve daha önce baskın tarafların büyük harcamalarını kontrol etmek için aynı aciliyetle hareket etmediğini savunuyorlar.

The Times'ın haberine göre City, 165 sayfalık bir yasal belgede kendilerini “ayrımcılık” mağduru olarak göstererek bu yasalara karşı çıkıyor. City'nin davayı 16 Şubat'ta açtığı bildirildi. Diğer Premier Lig kulüpleri de davaya katılmaya davet edilirken, kulüp rakiplerini kısmen sahadaki başarılarını etkilemek için yasaları onaylamakla ve Newcastle'ın devralınmasından sonra yürürlüğe giren kurallar nedeniyle “Körfez mülkiyetine karşı ayrımcılık” yapmakla suçladı.

Oylama sistemini de hedef alıyor


Davadaki bir başka iddiada ise City ligin oylama kurallarını hedef alıyor. Herhangi bir teklifin kabul edilebilmesi için 20 kulüpten 14'ünün lehte oy kullanması zorunluluğu, uzun zamandır rekabetin güçlü yanlarından biri olarak gösteriliyor, yani kulüplerin herhangi bir değişiklik uygulanmadan önce birleşmesi gerekiyor. Ancak Times'a göre City'nin açtığı dava, oylama sisteminin “zorbalığı” koruduğunu iddia ediyor.

Habere göre 10 ila 12 üst düzey kulüp, ligin kurallarını desteklemek için yaptığı başvuru talebine yanıt verdi. Bu arada bir kulübün City'nin iddiasını desteklemek üzere ifade verdiği bildirildi. Newcastle United'ın 2021 yılında Suudi Arabistan'ın egemen varlık fonu tarafından devralınması, daha önce kulüplerin APT kurallarını değiştirmek için acele girişimlerde bulunmasına neden olmuştu.

Editör: Ömer Faruk Altın