6 Şubat depremlerinin en çok etkilediği illerden biri olan Hatay'da binlerce depremzede 31 Mart'ta sandık başına gidecek. Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın kamuoyundaki tüm tartışmalara rağmen CHP tarafından yeniden aday gösterilmesi üzerine Türkiye İşçi Partisi (TİP) de eski futbolcu Gökhan Zan'ı aday göstermişti. Ancak TİP, Pazar akşamı sürpriz bir kararla Zan’ı adaylıktan çektiğini duyurdu.

NELER YAŞANDI?

TİP, “Hatay İttifakı’nın ortak aday olarak önerdiği Gökhan Zan’ın partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır" açıklamasında bulunarak partinin ilkelerine gölge düşmemesi için bu kararı aldığını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, CHP Milletvekili Yavuzyılmaz'ın özelleştirme iddialarını yalanladı Hazine ve Maliye Bakanlığı, CHP Milletvekili Yavuzyılmaz'ın özelleştirme iddialarını yalanladı

İddiaya göre Zan'ın adaylıktan çekilmesine yol açan olayın ardında parti yönetimine ulaşan iki ses kaydı bulunuyor. İlk ses kaydına göre, 6 Şubat depremlerinin ardından Zan ile tanışan T.K., telefonla aradığı Zan’a, “AK Parti il binasına geldiğini, adaylıktan çekilmemesi karşılığında 3 milyon liraya anlaştıklarını” söylüyor. Bunun üzerine Zan, Arapça olarak “Niye 5 milyon demedin?” yanıtını veriyor ve ayrıca TRT’de kendisine yorumculuk pozisyonu verilmesi talebinde bulunuyor. İkinci ses kaydındaysa Zan, T.K.’yı ihanetle suçlayıp Hatay'a çağırıyor. 
Ya sonra? Parti yönetimi Zan'dan ses kayıtlarıyla ilgili açıklama istedi. Zan, T.K. ile yaptığı telefon görüşmesini doğruladı ancak kaydın ve görüntülerin montaj olduğunu savunarak suç duyurusunda bulundu. TİP ise görüntülerin montaj olduğuna ikna olmayarak Zan'ı adaylıktan çekme kararı aldı.

Kararın ardından İskenderun Adliyesi önünde açıklama yapan Zan, "Son bir haftadır yoğun bir tehdit ve şantajla karşı karşıya kaldım. Daha önce adaylıktan çekilmem için Lütfü Savaş adına bana geldiklerini söyleyen, beni ve ailemi zarar vermekle tehdit edip çekilmezsem bana sahte kayıtlarla itibar suikastı yapacağını söyleyenlerin şantajına maruz kaldım. Adaylığıma daha kararlı bir şekilde devam edeceğim" dedi. 

Öte yandan: Gazeteci Nagehan Alçı, Lütfü Savaş'a ulaşarak Zan'ın iddialarını sordu. Savaş, "Benim bu iddialarla hiç ilgim yok" dedi; ayrıca Samandağ’da CHP adayının TİP lehine çekileceği iddialarına yönelik "Çalışmaya devam ediyoruz, herhangi bir çekilme söz konusu değil" açıklamasında bulundu. 

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE NE OLACAK?

Siyasi partilerin aday listeleri kesinleştiği ve YSK'ya itiraz ve düzeltme süreçleri tamamlandığı için Zan'ın ismi, seçim pusulasında yer alacak. Ancak TİP, Zan için herhangi bir seçim faaliyeti yürütmeyecek.

Editör: Duha Sena Oskay