Dolar kuru, bu haftaya hızlı bir başlangıç yaptı, çünkü yatırımcılar Federal Reserve (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararlarını beklemekteydi. Dolar/TL kuru, güne yüzde 0,53'lük bir yükselişle başlayarak 32,29 TL seviyesinden işlem görmeye başladı. Euro ise güne 35,17 TL'den başladı.

Fed, ABD'nin merkez bankası olarak ekonominin seyrini belirleme konusunda kritik bir rol oynuyor ve faiz kararları, küresel piyasalarda büyük bir etkiye sahip olabiliyor. Özellikle doların değeri üzerinde belirleyici bir faktör olarak kabul ediliyor. Yatırımcılar, Fed'in faiz politikasında yapacağı herhangi bir değişikliğin, doların diğer para birimleri karşısındaki değeri üzerinde etkili olabileceğini değerlendiriyorlar.

Türkiye'nin yılın ilk yarısında ihracatını en fazla artırdığı ülke Romanya Türkiye'nin yılın ilk yarısında ihracatını en fazla artırdığı ülke Romanya

Aynı şekilde, Türkiye'de TCMB'nin faiz kararları da önemli bir faktör olarak görülüyor. TCMB, enflasyonla mücadele stratejilerini şekillendirmekte ve ekonomik istikrarı sağlamak için faiz oranlarını ayarlamaktadır. Bu nedenle, TCMB'nin faiz politikasındaki herhangi bir değişiklik, TL'nin değeri üzerinde etkili olabilir ve döviz kurlarının seyrini belirleyebilir.

Yatırımcılar, hem Fed'in hem de TCMB'nin faiz kararlarını dikkatle izliyor ve bu kararların piyasalarda nasıl bir etki yaratacağını değerlendiriyorlar. Özellikle dolar/TL ve euro/TL kurlarındaki dalgalanmalar, bu kararların açıklanmasının ardından yoğun bir şekilde takip edilecek.

Gözler şimdi Fed ve TCMB'nin faiz kararlarının yanı sıra, bu kararların piyasalara olan etkilerinde. Yatırımcılar, hem küresel hem de yerel ekonomik gelişmeleri yakından takip ederek, portföylerini en iyi şekilde yönetmeye çalışacaklar.

Dolar kurunun hızlı bir başlangıç yaparak yüzde 0,53 oranında yükselerek 32,29 TL'den başladığı belirtiliyor. Euro'nun ise 35,17 TL'den başladığı ifade ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), perşembe günü kritik faiz kararını açıklayacak. Küresel yatırım bankaları, Şubat ayı enflasyonunda beklenenden yüksek artış yaşanmasının ardından TCMB'den faiz artışı beklemeye başladı. TCMB, Şubat ayında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakmış ve "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır." açıklamasıyla sıkılaşma konusunda kararlı olduğunu vurgulamıştı. Bu kararın ardından TCMB, kredileri frenlemek amacıyla menkul kıymet tesisi oranlarını artırmıştı. Bu çerçevede, TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3'ten yüzde 2'ye düşürülmüştü.

Geçtiğimiz hafta açıklanan karara göre, TCMB serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi. Bu adımın bankalardaki likiditeyi çekerek hesaplarında bloke halinde tutmayı amaçladığı belirtiliyor.

Bankalardaki mevduat faizlerinin yüzde 50'lere dayandığı ve kredi kartlarından çekilen nakit avans ve KMH faizlerinin de yüzde 5'e çıktığı ifade ediliyor.

TCMB'nin bu haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini sabit bırakması beklentisi hakim. Kararın Perşembe günü saat 14:00'te açıklanacağı kaydediliyor.

Geçtiğimiz hafta açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi'nde hem enflasyon hem de kur beklentilerinin arttığı belirtiliyor. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisinin Şubat anketinde yüzde 42,96 iken Mart anketinde yüzde 44,19'a yükseldiği, kur beklentisinin ise 40,02 TL'den 40,53 TL'ye çıktığı aktarılıyor.

Geçtiğimiz hafta KDV ile ilgili açıklamalarda bulunduğu söylenen Mehmet Şimşek'in, dün bir televizyon programında "Enflasyonist yeni vergi olmayacak, KDV, yeni kurumlar vergisi olmayacak" açıklamasında bulunduğu ve Merkez Bankası'nın elinin serbest olduğunu, enflasyonu düşürmek için gerekeni yapacağını ifade ettiği belirtiliyor.

Çarşamba günü küresel piyasaların Fed'in faiz kararını bekleyeceği belirtiliyor. Beklentileri aşan Şubat ayı enflasyonu sonrasında piyasalardaki Fed'den faiz indirimi beklentilerinin azaldığı ancak hala Haziran ayından itibaren faiz indirimine başlanacağının fiyatlandığı vurgulanıyor. Analistlerin, Fed'in enflasyonu kontrol altına almak için faizleri yüksek tutma ihtimalini değerlendirdiği kaydediliyor.

Fed'in kararının Çarşamba akşamı açıklanacağı bilgisi veriliyor.