İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Beypazarı marka sodalarda aşırı bor tespit edildiğini belirterek, 'ürünün tüketilmesi sağlıkta risk oluşturuyor' şeklinde uyarıda bulundu. Sodanın İsviçre'deki dağıtımcısı BAK-SAN GmbH'nin ürünü derhal satıştan çektiği ve geri çağırma işlemlerini başlattığı bildirildi.

Yaşanan durum sonrası Beypazarı, konuya ilişkin bir açıklama yayımlamıştı. Marketing Türkiye'ye konuşan bir Beypazarı yetkilisi, "İsviçre’de yapılan analizlerde Beypazarı maden sularındaki bor minerali miktarının en fazla değeri ‘1’ olması gerekirken ‘2’ olarak tespit edildiği, bununsa sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu söyleniyor. Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz. Öyle ki bugün sağlıklı yaşam için insanlar bor minerali takviye gıdaları tüketiyor. Kemik erimesini durdurmak için her bir kapsülünde 3mg bor olan takviye gıdalar var. Kaldı ki, İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB üye ülkelerinde mevzuat oranı 1’e 5. Amerika’dan Avustralya’ya, Hollanda’dan Belçika’ya pek çok ülkeye ürün gönderen bir marka olarak İsviçre’ye de 7 yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz" demişti.

MGK sonrası 9 maddelik bildiri yayımlandı MGK sonrası 9 maddelik bildiri yayımlandı

Yurt dışına gönderdikleri ürünler için de bor ölçümü yaptıklarını, bunun 2022 yılında 0,33, 2023 yılında ise 1 olarak ölçümlendiğini belirten yetkili, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veteriner İşleri Dairesi tarafından yapılan ölçümün musluk suyu ile aynı kriterlere sahip olabileceğini ve bu haberlerin maksatlı olarak çıkarılmış olabileceğini savunmuştu.

YENİ AÇIKLAMA GELDİ

Beypazarı, iddialara ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Maden suyunun değerlerinin AB mineralli su kriterleri ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygun olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"AB üyesi olmayan İsviçre'de yaşanan bu durum AB ve İsviçre mevzuatının farklılığından kaynaklanmaktadır. Doğal maden suyumuz, Sağlık Bakanlığı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü denetiminde olup, üretim sıklığı ile orantılı olarak düzenli şekilde denetlenip analiz edilmektedir. Yer altında doğal olarak oluşan maden suyumuz tam 68 yıldır aynı kaynaktan, el değmeden şişelenmekte ve bütün ülkelere aynı içerikte ürün gönderilmektedir. Bu süreçte markamıza destek olan bilinçli ve değerli tüketicilerimiz ile basın mensuplarımızın ilgisine teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz."