Araba alma planı yapan pek çok kişi fiyat avantajı nedeni ile daha ulaşılabilir olması açısından ikinci el araçlara yöneliyor.

Özellikle fiyatların piyasanın altında kalması, 'acil ihtiyaçtan satılık' gibi detayların ilana eklenmesi tüketicileri etkiliyor.

Ancak son günlerde noterler ‘sazan sarmalı’ ve ‘change’ olarak bilinen yöntemlerin dışında yeni bir dolandırıcılık yöntemine daha şahit olmaya başladı.

İkinci el araç satışlarında yaşanan durgunluk, dolandırıcıların iştahını kabarttı.

NOTERLERİN DİKKATİNİ ÇEKTİ 

Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre; aracını sattığı için sevinen kişi için işler bu noktadan sonra karışıyor.
Çünkü, dolandırıcının “kuzenim” diye tanıttığı kişi, yaptığı ödeme karşılığında hiçbir şey almadığını belirterek şikâyetçi oluyor ve parasını geri istiyor.

İstanbul Maslak’taki noter aracılığıyla ulaştığımız Alper Sarıtaş, kendisi gibi birçok kişinin son dönemde bu yöntemle dolandırıldığını iddia ederek, mağdurken dolandırıcı konumuna düştüğünü ileri sürdü.

İkinci el araç platformu Otomerkezi’nin CEO’su Muhammed Ali Karakaş da Hürriyet’e yaptığı açıklamada, özellikle son birkaç ayda Alper Sarıtaş’ın karşılaştığına benzer şekilde dolandırıcılık yöntemlerinin arttığını vurgulayarak şu bilgileri verdi:

‘ÇOK SAYIDA OLUYOR’ 

“IBAN dolandırıcılığı, ödemeye karşılık bulunmaması anlamına geliyor; yani bu demek oluyor ki, Ahmet otomobili satın alıyor, Mehmet onun yerine ödeme yapıyor. Siz otomobilin satışını Ahmet’e veriyorsunuz ve ödemenin karşılığını tam olarak aldığınızı söylüyorsunuz. Sonrasında ödemeyi yapan Mehmet bu ödemeye karşılık sizden hiçbir şey almadığını iddia edip parasını geri istiyor. Bu şekilde dolandırıcılıklar oluyor.

Buna çok dikkat etmek gerekiyor. Bunun önüne geçmek için ne yapılmalı? Kimin adına satış verilecekse ödemenin tamamının o kişi tarafından gelmiş olması veya açıklamasına otomobil alımıyla ilgili plaka detaylarının da yazılarak o kişi adına ödeme yapıldığına dair net açıklamanın belirtilmesi yüksek önem arz ediyor.”

EN SIK BAŞVURULAN DİĞER İKİ YÖNTEM 

Sazan sarmalı: Dolandırıcı aracı satın almak istediğini söyleyerek ilanı kaldırtıyor. Sonra aynı ilanı uygun fiyatla yeniden yayınlıyor. Başka bir alıcıyla da aracın satışı için anlaşıyor. Aracın gerçek sahibiyle aracı sahte ilandan bulan kişiyi buluşturuyor. Ancak sahte ilanla kandırdığı kişiye parayı kendisine yatırmasını söylüyor.

Kendi selasını duydu: Gerçeği öğrenince şoke oldu Kendi selasını duydu: Gerçeği öğrenince şoke oldu

Change: Araç almak isteyen kişiye aynı marka ve modelde daha temiz bir otomobil gösteriliyor. Otomobilin satışından sonra plakalar aynı özelliklerde ancak birçok hasar kaydı olan başka bir araca takılıyor. Böylece aracı alan kişi, temiz araç aldığını zannederek ağır hasarlı bir otomobil almış oluyor.

SATIN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT 

1- Araç kimin adına satın alınacaksa gönderilecek ücretin tamamı da o kişi tarafından alınmalı. Para alınırken açıklamaya plaka bilgisi de yazılmalı.

2- Satın alınacak araç sadece plakadan değil şase numarasından da kontrol edilmeli.

3- Kendisinin gelemeyeceğini veya paranın kendisinden gelmeyeceğini söyleyen kişilerle ticaret yapılmamalı.