Bir maymun ordusu, halkını kovaladıktan sonra bir kasabayı yoksul bıraktı.

Tayland'ın Lopburi kentinin sokakları, yaklaşık 3.500 hayvanın şehre inmesinin ardından maymun istilasına uğradı. Dükkanlar artık kapalı ve kepenkleri indirilmiş durumda ve bir zamanların hareketli semtleri artık insan ziyaretçilerden neredeyse tamamen yoksun.

Lopburi bir zamanlar tatilcilerin kentin vahşi makaklarını görmek için akın ettiği bir turizm merkeziydi. Ancak, görünüşte sevimli olan bu yaratıklar artık şehirde başıboş dolaşırken, pek çok insan bu hayvanları görmezden gelmeyi tercih ediyor.

Avrupa Birliği'nde büyük gün 18 Temmuz Avrupa Birliği'nde büyük gün 18 Temmuz

1 T H A I L A N D T O U R I S M A N I M A L H E A L T H

Kalanlar ise evlerine barikat kurmak zorunda kaldı. Yerel halktan Kuljira Taechawattanawanna AFP'ye şunları söyledi: "Biz bir kafeste yaşıyoruz ama maymunlar dışarıda yaşıyor"

Taechawattanawanna, maymun ordusunun yiyecek aramak için mülkünü yağmalamasını engellemek amacıyla terasını kapattığını da sözlerine ekledi. Şehirde maymun çetelerinin üstünlük mücadelesi verdiği yasak bölgeler bile var.

Yerel halk başlangıçta maymunları abur cuburla besleyerek saldırmalarını engellemeye çalıştı ancak plan işe yaramadı, hatta bazı maymunlar daha da saldırganlaştı. Şekerli içecekler ve atıştırmalıklar, yaratıkları daha hiper-seksüel ve saldırgan davranışlara eğilimli hale getirdi.

Milli Parklar Dairesi'nden Suttipong Kamtaptim, "Şekerli gıdalar maymunların üretkenliğini artırabilir ve maymunları daha fazla üremeye teşvik edebilir" dedi.

Sorunlar pandemi sırasında, Lopburi'nin olağan turizm akışı durdurulduğunda ve makaklar her zamanki yiyecek kaynaklarından yoksun kaldıklarında başladı. Şimdi ise şehrin neredeyse tamamını kontrol ediyorlar ve arabalardan bile çalıyorlar.

Guardian'a konuşan pazarcı Somsaksri Janhon, "Maymunlar eskisinden daha aç ve daha saldırgan" dedi.

Editör: Duha Sena Oskay