Öncelikle esenlikler dilerim Sevgili Okur, nasılsın? Bu yazım bir makale tarzında olmamakla birlikte, biraz da olsa içimi dökme niteliğindedir. Yakın çevrem bilir ki, epey takıntılı bir insanımdır. Bu takıntılardan en çok da Türkçenin doğru yazımıdır. “Şey” her zaman ayrı yazılır, soru ekini kelimeden ayır, vs. Türkçe nedir kıymetli okur? Türkçe, bizim ana dilimiz, geçmişin mirası, çocuklarımızın güvence kaynağı, milletimizin hafızasıdır. Türkçe, sen demek, ben demek, atalarımız, torunlarımız demektir. Şu an güçlü bir şekilde tutunduğumuz fikirleri, geçmişimizi geleceğe nasıl aktaracağız? Elbette ki güzelim Türkçemizi doğru ve etkili bir şekilde kullanarak. Bu kullanım, gerek yazı dilinde, gerekse konuşma dilinde, dikkatli ve özenli olmaktan geçer. Türkçemizi düzgün kullanmak, sadece toplum için değil, senin için, bizim için, geleceğimiz için ve en önemlisi ulusal düzey için büyük bir öneme sahiptir. Her bir kelime, her bir cümle, geçmişten geleceğe köprü kurar. Türkçemizi korumak ve doğru kullanmak, bir milletin kendine saygısının göstergesidir. Dilimize gösterdiğimiz özen, kültürümüzü ve kimliğimizi korumak için atılan en önemli adımdır. Kıymetli okur, dilimize sahip çıkalım ve onu en güzel şekilde yaşatalım. Unutma, dilimizi korumak, geleceğimizi korumaktır.
İş hayatında, politikada, eğitimde ve özel hayatta başarılı olan insanların ana dilini iyi bilen insanlar olduğunu, kendilerini daha iyi ifade edebildiklerini ve daha başarılı olduğunu biliyor musunuz? İletişim becerilerimizi geliştirmek için doğru anlayarak kullandığımız kelime dağarcığını zenginleştirmek gerekmektedir. Oysa sınırlı sayıda kelimelerle konuşuyoruz. Uzmanlara göre, gençlerin günlük hayatta kullandığı kelime sayısı 300'ü aşmamaktadır. Genç kuşağın kullandığı Türkçe kelime dağarcığının giderek azaldığı görülmektedir. Anlamı iyi bilinmeyen yabancı kökenli kelimeler kullanılmamalıdır. Özellikle, Türkçe karşılığı varsa, onların yerine yabancı kelimeleri kullanıp ana dilimizi zayıflatmamalıyız. Kendi benliğinden vazgeçme. Türkçeye sıkıca sarıl. Türkçemizi kullanırken sırf havalı olsun diye yabancı kelimeler kullanma. Mesela “tamam” de “okey” demek yerine. Anadilimiz, kimliğimizin en önemli parçasıdır. Dilimiz, kültürümüzü ve değerlerimizi yansıtır. Yabancı kelimelerle dilimizi kirletmeyelim. Kendi dilimize saygı gösterelim. Türkçe, bizim geçmişimiz ve geleceğimizdir. Her kelime, her cümle, dilimizin zenginliğini gösterir. Gençlerimize güzel Türkçemizi öğretmek, onlara en büyük mirası bırakmaktır. Dilimize sahip çıkmak, milletimize sahip çıkmaktır. Türkçemizi koruyarak, geleceğimizi koruruz. Herkesin diline özen göstermesi, toplumumuzun daha güçlü ve daha bilinçli olmasını sağlar.
Kimi zaman insanlar duygularını yazılara ve sözlere istedikleri gibi yansıtamıyorlarsa bunun nedeni, duyguların karşılığını tam anlamıyla verebilecek kelimeleri bulamamaları, anadili doğru şekille kullanmamalarıdır. Ana dilimizde sahip olduğumuz yeteneklerimizi kullanmayı beceremediğimiz sürece, insanlar arasında iletişim yarım ve eksik kalacaktır. İşin daha da kötüsü, çoğu zaman insanlar bu konudaki eksikliğin farkına bile varmamaktadır. Bu durum, ilişkilerde yanlış anlaşılmalara ve iletişim kopukluklarına yol açar. Kendimizi ifade edememek, hem kişisel hem de profesyonel hayatımızda sorunlara neden olur. Dilimizi doğru ve etkili kullanmak, duygularımızı ve düşüncelerimizi daha net iletmemizi sağlar. Böylece, karşımızdaki kişilerle daha sağlıklı ve anlamlı iletişim kurabiliriz. Dil becerilerimizi geliştirmek, sadece bireysel değil toplumsal bir gerekliliktir. İletişimimizi güçlendirmek, ilişkilerimizi de güçlendirir. Dilimize özen göstermek, kendimize ve çevremize gösterdiğimiz saygının bir yansımasıdır.
Ey Türk! Titre Ve Kendine Dön!