Tarihsel İngiliz-Yahudi iş birliği her alanda ve platformda kendini göstermektedir. 1948 yılında ilan edilen İsrail Devleti’nin İngiliz yönetimindeki Filistin Mandası’nda kurulması rastlantı değildir.
Siyasi Siyonizm’in kurucusu olarak kabul edilen Theodore Herzl (1860-1904), “Yahudi Devleti” (Judenstaat) adlı kitabında muhtemel kurulması gereken Yahudilere ait milli devletin nerede kurulması gerektiğinin öneminin bulunmadığını yazmıştır.
Herzl, 1897 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde gerçekleşen 1. Siyonist Dünya Kongresi’nde ileride kurulacak Yahudi devletinin fikrini böylece atılmış olmuştur. Herzl için kurulacak Yahudi devletinin yerinin pek önemi bulunmamaktaydı. Çünkü halen Filistin Bölgesi Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında bulunurken o topraklarda bir Yahudi devletinin kurulmasının mümkün olmayacağını bilmekteydi. O dönemde Yahudi devleti için Arjantin, Uganda ve Güney Afrika gibi İngiltere’ye ait sömürge topraklarının adı geçmekte ve teklif edilmekteydi. Ancak Herzl’in ölümünden sonra İngiliz hükümeti tarafından 1917 yılında yayınlanan “Balfour Deklarasyonu” ile Filistin’de milli Yahudi devletinin kurulması yönünde ilk somut adımlar atılmıştır. Siyasi Siyonizm ile İngiliz iş birliği 1948 yılında İsrail Devleti’nin ilanı ile gerçekleşmiş ve bölgede günümüze kadar devam eden Arap-İsrail çatışmaları süre gelmiştir. 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail Devleti’nin Gazze’ye olan orantısız ve soykırıma dönüşen eylemlerinde İngiltere ve ABD ile iş birliği yaptığı bilinmektedir.
İngiltere’nin basın yayın organı olan Declassified (www.declassifieduk.org)’in Gazze-İsrail Savaşında ülkesinin savaşa nasıl taraf olduğunu belgeleriyle açıklamaktadır. İnsanlık Haklarının yok sayıldığı bu savaşta İngiliz halkını bilgilendiren Declassified’an derlediğimiz haberleri aktarmaktayız.
İngiltere Kıbrıs Adası’nı Gazze Katliamında Nasıl Suç Ortağı Yaptı?
1948 yılında Filistin topraklarından ayrıldıktan sonra İngiltere, bölgeye yakın konumdaki Kıbrıs Adası’ndan İsrail'in Gazze'yi bombalamasına yardımcı olmaktadır. İngiltere’nin Kıbrıs Adası üzerinde sahip olduğu Akrotiri ve Dikelya Egemen Üsleri vasıtasıyla, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin gerçekleştirdiği uçuşlarda İsrail’e silah taşıdığı bildirilmiştir.
ABD, Kıbrıs Adası’ndaki İngiliz Üslerini askeri amaçlı olarak daha önceden de defalarca kullanıldığı bilinmektedir. Irak ve Suriye’ye asker konuşlandırmak için adadaki üsleri kullanan ABD, kesin olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş ve garantörlük antlaşmalarını ihlal ettiği anlamına gelmektedir.
İngiliz Casus Ekibi, İsrail'in Gazze'yi Bombalamasına Yardımcı Oluyor
Üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail'in Ekim ayında Gazze'yi bombalamaya başlamasının ardından ülkeye bir İngiliz casus ekibinin konuşlandırıldığını söylemiştir. Yine aynı şekilde ABD’de yayınlanan New York Times haberine göre, “ABD ve İngiltere'den istihbarat toplama ve analiz ekiplerinin savaş boyunca İsrail'de bulunduğu” belirtmektedir. İsrailli yetkili, İngiltere'nin sağladığı “dış istihbaratın” kendilerine "önemli ve katma değer" sağladığını söylemiştir.
İsrail'de görevlendirilen İngiliz ekibindeki personelin hangi İngiliz kurumlarına bağlı olduğu bilinmemekle birlikte, İngiltere'nin seçkin özel kuvvetler birimi SAS ile bağlantılı olma ihtimali yüksektir. İngiliz yetkililerin daha önce yapmış olduğu bilgi paylaşımlarında Kıbrıs Adası’nda bulunan Akrotiri Üssünden altı adet C-17 ve 30 adet A400M toplamda 36 askeri nakliye uçağının Kıbrıs'taki Tel Aviv'e gittiğini bildirmişlerdir.
ABD Ordusu, Kıbrıs'taki İngiltere Üssünü Kullanarak Gizlice İsrail'e Silah Tedarik Ediyor
ABD Hava Kuvvetleri, Almanya, Türkiye ve İspanya'daki askeri üslerinden İngiltere'nin Kıbrıs Adası’ndaki askeri üslerine İsrail'in Gazze'deki bombalama harekâtlarını destekleyen uluslararası askeri merkez haline dönüşmüştür. 18 ve 24 Ekim 2023 tarihlerinde ABD, güney İspanya'daki Rota hava üssünden iki büyük C-17A Globemaster askeri nakliye uçağını, 25 Ekim 2023 tarihinde NATO'nun Hava Komuta Merkezi olan Almanya'daki Ramstein hava üssünden bir C-17 nakliye uçağını ve yine ABD, 5 Kasım 2023 tarihinde bir C-130J Hercules askeri nakliye uçağını, Türkiye'nin Adana’daki İncirlik üssünden İngiltere’ye ait Kıbrıs Adası’ndaki Akrotiri üssüne uçuşlar gerçekleştirmiştir.
İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre, Gazze Savaşı’nın başladığı ilk günlerden itibaren 40'tan fazla ABD nakliye uçağı, 20 İngiliz nakliye uçağı ve yedi ağır nakliye helikopterinin İngiltere'nin Kıbrıs Adası’ndaki Akrotiri üssüne ekipman, silah ve askeri personel taşıyarak uçtuğunu aktarmıştır.
Gazze'de Savaş Testi: İngiltere'nin Yeni İHA'ları Mı?
İngiliz ordusu, İsrail teknoloji firması olan Xtend tarafından geliştirilen mini insansız hava araçlarını Gazze’de kullandığı ortaya çıkmıştır. İsrailli firma geliştirdikleri teknoloji ile “askerlerin kendi hayatlarını riske atmadan el bombaları atmasını ve tünelleri ve binaları taramasını sağladıklarını” ifadelerinde bulunmaktadır.
İngiliz ordusu, yeni drone teknolojileri test etmek amacıyla ilk defa Aralık ayında İngiltere’nin güneyinde yer alan Wiltshire şehri yakınlarındaki Salisbury Ovasında, Xtend firması ile mini İHA’ları için tatbikat gerçekleştirmiştir. Xtend firmasından yapılan açıklamada ise, “İngiliz ordusu ile gerçekleştirilen tatbikat ve özel operasyonlar için teşekkür ve takdir ettiklerini” ifade etmişlerdir.
2018 yılında kurulan Xtend firmasının danışmanlığını ise, İngiltere'nin Eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı olup, şu anda askeri danışman olarak görev yapan General Sir Paul Newton yapmaktadır.
İngiltere, ABD Silahlarının İsrail'e Gönderilmesinde Kıbrıs Üssünün Kullanıldığını Doğrulamayı Reddetti
İngiltere hükümeti, ABD’nin Kıbrıs Adası’ndaki üslerde yürüttüğü askeri faaliyetler hakkında Lordlar Kamarası’ndaki parlamenterlere bilgi vermeyi reddetmektedir. Bu askeri üsler, tüm tepkilere rağmen Gazze’deki İsrail operasyonlarını destekleyen uluslararası bir askeri merkez görevi görmektedir.
Alba Partisi Doğu Lothian Milletvekili ve eski İskoç Adalet Bakanı Kenny MacAskill, Savunma Bakanlığı’na 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Kıbrıs Adası’ndaki Akrotiri üssünden İsrail’e kaç ABD Hava Kuvvetleri uçağı uçtuğunu sormuştur. (Eski) Savunma Bakanı James Heappey, “Savunma Bakanlığı, Müttefiklerin operasyonlarına ilişkin bilgiler hakkında yorum yapmıyor” yanıtını vermiştir. Yine Milletvekili MacAskill, daha önce hükümete, İngiltere’nin Kıbrıs Adası’ndaki üssünün ABD’nin İsrail’e silah veya askeri teçhizat göndermek için kullanılıp kullanılmadığını sormuştu. Savunma Bakanı Heappey ise soruya yanıt olarak aynı cevabı vererek, ABD’nin Kıbrıs Adası’ndaki Akrotiri üssündeki operasyonları hakkında yorum yapmayı reddetmiştir. MacAskill de yaşananlar üzerine şunları söylemiştir: “Bu bir demokraside kesinlikle kabul edilemez. Gazze'de soykırım yapılıyor ve hükümetimizin bu konuda ne yaptığını bilmeye hakkımız var.” söylevinde bulunmuştur.
İngiltere, İngiliz Yardım Görevlilerini Öldürmesinden Birkaç Gün Sonra İsrail'e Silah Yardımı Onayladı
İsrail güçleri 1 Nisan 2024 tarihinde Gazze'deki yardım görevlilerinin bulunduğu bir konvoyuna hava saldırıları düzenledi ve üç İngiliz, bir Polonyalı, bir Filistinli, bir Amerikan-Kanada çifte vatandaşı ve bir Avustralyalıyı öldürmüştür.
İsrail Hava Kuvvetleri, bombalamayı İngiltere'de UAV Engines Limited (UEL) tarafından üretilen bir R902(W) Wankel motoruyla çalışan bir Hermes 450 adlı drone ile gerçekleştirmiştir.
1 Nisan'da World Central Kitchen (WCK-Dünya Merkez Mutfağı) konvoyunda hayatını kaybedenler arasında üç İngiliz askeri gazisi de bulunmakta olup, ölen İngiliz vatandaşlarının isimleri ise; John Chapman, James Kirby ve James Jim Henderson’dur. İngiltere hükümetinin, yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı’nda çalışan yardım görevlilerine yönelik grevden bir hafta sonra, 8 Nisan’da İsrail’e silah ihracatına devam etme kararı almıştır.
İsrail Lobisi İngiliz Milletvekillerinin Dörtte Birini Finanse Etti
İngiltere parlamentosundaki 650 milletvekilinden yaklaşık 180’inin siyasi kariyerleri boyunca İsrail yanlısı lobi gruplarından veya kişilerden fon aldığını ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında 130 Muhafazakâr Parti milletvekili, 41 İşçi Partisi milletvekili ve 3 Liberal Demokrat da yer alıyor. Listede DUP (Demokratik Birlik Partisi)’tan 3 üye, 2 bağımsız ve Reform Partisi’nden 1 milletvekili de yer almaktadır.
İsrail yanlısı birey ve grupların İsrail devlet kurumlarının bağışlarının toplam değeri bir milyon sterlini aşmaktadır. Siyasetçiler, toplamda yarım milyon sterlinin üzerinde bir maliyetle İsrail'e 240’tan fazla seyahat gerçekleştirmişlerdir. Bu gezilerin bir kısmı işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmeyi içeriyor olsa da ve az sayıda gezi de İsrail lobisinin parçası olmayan gruplar tarafından desteklenmiştir. İlginç olan, Gazze soykırımı sırasında 15 milletvekilinin İsrail'e seyahat etmek için fon kabul etmesidir.
Yine İsrail doğrudan İngiltere parlamentosu personelini finanse etmekte olup, Londra'daki İsrail Büyükelçiliği, 2022 yılında Genç Muhafazakâr Siyasi Liderler heyetinin İsrail'i ziyaret etmesi için Muhafazakâr Parti milletvekillerinin on personeline fon sağlamıştır. İsrail, son beş yılda en az bir düzine İngiliz parlamento personelinin özel heyetler halinde ülkeyi ziyaret etmesinin masraflarını karşıladığı bilinmektedir.