Boşanma davaları ikiye ayrılır. Bunlar; Çekişmeli Boşanma ve Anlaşmalı Boşanma davasıdır.
Çekişmeli boşanma davasından farklı olarak anlaşmalı boşanma davasında tarafların evlilik birliğinin en az bir yıl süreyle devam etmiş olması temel şarttır. Bu temel şartın gerçekleşmesi halinde anlaşmalı olarak boşanmak isteyen tarafların kendi aralarında nafaka, mal paylaşımı, 18 yaşından küçük olan müşterek çocuğun velayeti gibi önemli konularda anlaşarak ve bunu bir protokol çerçevesinde düzenleyerek boşanma davasına bakacak olan aile mahkemesine başvurmaları gerekmektedir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki anlaşmalı boşanma davasının anayasası bu boşanma protokolüdür ve bu protokolün anlaşmalı boşanma davasında uzman hukukçular tarafından hazırlanması kanaatimce son derece önem arz etmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Kanunun Hangi Maddesinde Düzenlenmiştir?
Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasında hüküm altına alınmıştır. Buna göre:
‘’Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.’’
Türk Medeni Kanunu’nun yukarıda bahsi geçen ilgili madde hükmü kapsamında anlaşmalı boşanma davasının şartları aşağıdaki gibi özetlenebilir. Buna göre;
1-) Evlilik birliğinin en az bir yıl sürmüş olması gerekir.
2-) Tarafların mahkemeye anlaşmalı boşanma davası için başvurmaları gerekir.
3-) Tarafların mahkeme huzurunda, mahkeme hakiminin sorusu üzerine anlaşmalı olarak boşanmak istediklerini ve boşanma protokolündeki hususları kabul ettiklerini beyan etmeleri gerekmektedir.
Peki Bu “Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolü” Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası protokolü, boşanmak isteyen tarafların mahkemeye başvururken evliliğin anlaşarak sona ermesinin sonuçlarıyla bağlantılı olarak anlaştıkları hususları bir protokol çerçevesinde düzenledikleri ve karşılıklı olarak imzaladıkları belgedir. Bu belge anlaşmalı boşanma davası dilekçesinin eki konumunda olup hakim tarafından incelenecek ve kanuna aykırı hükümler olmadığı sürece bu doğrultuda mahkeme hakimi tarafından tarafların boşanmasına karar verilecektir. Hakimin protokole gerektiği takdirde tarafların ve varsa çocukların menfaatini dikkate alarak müdahale hakkı da bulunmaktadır. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma davası protokolünün evlilik birliğinin sona ermesi bakımından tabiri caizse eşler arasında bir anayasa niteliğine haiz olduğu bu nedenle protokoldeki en ufak hata, eksiklik ya da hakimin müdahalesini gerektirecek düzenlemelerin ilerleyen süreçte taraflar arasında uyuşmazlığa neden olmaması adına, söz konusu protokolün son derece dikkatli ve profesyonelce hazırlanması elzemdir.
Bu protokol bakımından dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise; 18 yaşından küçük olan müşterek çocuğun velayetinin kimde kalacağı, çocuğa ödenecek iştirak nafakası ile eşe ödenecek yoksulluk nafakası ne kadar olduğu, velayeti karşı taraf bırakan eş ile çocuk arasında kişisel ilişkinin nasıl, nerede, ne sıklıkla, hangi dönemlerde, hangi günlerde ve saatlerde kurulacağı, evlilik birliği içerisinde edinilen taşınır ve taşınmazlar ile ev eşyalarının taraflar arasında nasıl ve ne şekilde paylaşılacağı gibi hususlardır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Duruşmalarına Taraflar Katılmak Zorunda Mıdır?
Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasına göre; Tarafların mahkeme huzurunda, mahkeme hakiminin sorusu üzerine anlaşmalı olarak boşanmak istediklerini ve boşanma protokolündeki hususları hiçbir baskı altında kalmadan kabul ettiklerini beyan etmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma davasının tarafları, her ne kadar kendilerini avukatla temsil ettiriyor olsalar dahi anlaşmalı boşanma davasının duruşmalarına katılmak zorundadırlar.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanmaktadır?
Anlaşmalı boşanma davasında süreç çekişmeli boşanma davasına göre çok daha hızlı olarak sonuçlanmaktadır. Bu kapsamda, eksiksiz bir anlaşmalı boşanma protokolü ile başvuru yapılması durumunda mahkemelerin yoğunluğuyla değişecek olsa da genel olarak tek celsede tarafların boşanmalarına karar verilebilmektedir. Bu süreçler ve mahkeme kararının kesinleşmesi ile nüfus müdürlüğündeki işlemlerin tamamlanması işlemleri genel olarak 1 ay ile 6 ay arasında sonuçlanmaktadır.
Sözün özü; Evlilik gerçeği neyse bir de boşanma gerçeği vardır. Bu gerçeği doğru yaşayabilmek adına anlaşmalı boşanma protokolünüzü Google ile değil bir uzmana danışarak hazırlayın ya da hazırlatın.